snelweg.jpg

Een introductie voor auto cruise control PDF Afdrukken E-mail

Een introductie voor cruise controls

Voor cruise control volstond vroeger de welbekende baksteen op het gaspedaal, deze ‘stenentijdperk'-cruise control was vooral erg populair bij soldaten die in colonne moesten rijden. Vandaag de dag is een cruise control een elektronisch autoaccessoire die het mogelijk maakt om door middel van een simpele druk op een knop de snelheid van de auto constant te houden.

Het rijden met een elektronisch geregelde cruise control heeft als resultaat dat het comfort tijdens het rijden omhoog gaat. Met een cruise control krijgt u een gelijkmatige en ontspannen rijstijl hierdoor komt u beter uitgerust aan op u eindbestemming. Tevens is door de constante snelheid een brandstof besparing mogelijk, in de meest gunstige gevallen kan deze brandstof besparing oplopen tot wel 10 procent. Wanneer u de cruise control heeft geprogrammeerd op de maximum voorgeschreven snelheden zal de kans op verkeersovertredingen kleiner worden.

De bediening van een cruise control is erg eenvoudig, u accelereert tot de gewenste snelheid vervolgens tipt u de bediening hendel van de cruise control aan en u snelheid is geprogrammeerd. U kunt vervolgens het gaspedaal los laten. Voor ieder merk auto is er een cruise control, ongeacht of uw auto op super, diesel, normaal of LPG rijdt, ongeacht of u een auto heeft met een handgeschakelde versnelling, of een automaat.

Wat doet een cruise control?

De cruise control is een elektronische snelheidsregelaar. Het apparaat meet uw snelheid en neemt, eenmaal ingesteld, de functie van het gaspedaal over. Via een bediening, die meestal op het dashboard, stuurkolom of middenconsole wordt gemonteerd kunt u de cruise control bedienen.

Met de afstandsbediening kunt u, afhankelijk van het type:

  • De cruise control inschakelen of uitschakelen;
  • De snelheid die u op het moment rijdt vastleggen- De cruise control zorgt er vervolgens voor dat u die snelheid blijft rijden zonder dat u daar ook maar iets aan hoeft te doen met het gaspedaal;
  • De cruise snelheid verhogen of verlagen;
  • De laatst gereden cruise snelheid hervatten.

De cruise control schakelt onmiddellijk uit zodra u remt of het koppelingspedaal indrukt. U neemt daarna zelf de regie weer over.

Waarom een cruise control

Het is eigenlijk een kwestie van de juiste taakverdeling met een cruise control. Wanneer u een cruise control heeft dan bewaakt deze u snelheid terwijl u op de weg let. Dit is hard nodig aangezien de automobilist qua snelheid zwaar wordt aangepakt. De marges waarin men een bekeuring krijgt of niet zijn zo smal, dat het voor de mens niet goed mogelijk is, zich aan de juiste maximum voorgeschreven snelheid te houden. Maar een cruise control kan dit wel.

Voordelen van een cruise control.

Een van de vele voordelen van een cruise control is dat het de taak als bestuurder verlicht. Het wegvallen van de noodzaak het gaspedaal op een nauwkeurige hoogte te houden vervalt. Dit verhoogt het rij comfort.

Een ander voordeel is dat u als bestuurder gelijkmatiger rijd. Dit op zijn beurt verhoogt de veiligheid en het scheelt substantieel in de onderhoudkosten en de brandstofkosten.

Door de constante snelheid met een cruise control is het brandstofverbruik tot wel 10 procent lager. Wanneer een cruise control goed is ingesteld hoeft het “per ongeluk te hard rijden” niet meer voor te komen, dit omdat de cruise control de maximum voorgeschreven snelheid behoud.

Veiligheid van een cruise control

In het eventuele risico dat het vergrendelen van de gastoevoer - gevaarlijk bij parkeermanoeuvres - zou opleveren, is voorzien. Bij het aanraken van de koppeling of het gaspedaal schakelt de cruise control namelijk onmiddellijk uit. Ook is veelal een minimale snelheid vereist om de cruise control te kunnen inschakelen.
Tags:
 
Tag it:
Delicious
Furl it!
Spurl
NewsVine
Reddit
YahooMyWeb
Technorati
< Vorige

ImageTeken je zelf in op de nieuwsbrief en u krijgt de laatste nieuwtjes en aanbiedingen van ons in uw mailbox.

Meer informatie
Tags:
 
Tag it:
Delicious
Furl it!
Spurl
NewsVine
Reddit
YahooMyWeb
Technorati
Sitemap

 

 
© 2005 - 2018 Paul Witteveen, Noordvliet 161 8921 GE Leeuwarden, Tel.: 06-23423603
Gemaakt door: Marc Witteveen